Ett fel uppstod
Försök igen senare
Inga sökresultat
Inga sökresultat
När Nadia och hennes man såg huset för första gången fanns det varken golv eller kök på nedervåningen, källaren var i mycket dåligt skick och taket läckte. Nadia tvivlade dock inte på att huset hade allt som krävdes för att bli ett perfekt hem för paret, Nadias två tonårsbarn och de två katterna Chili och Bailey.
Den gamla ytterdörren i Burmateak och trappan inomhus, som förbinder hela huset från källaren till andra våningen, var några av de originaldetaljer som Nadia blev förälskad i. Resten av huset var så medtaget att paret var tvungna att börja om från början.
För Nadia, som är utbildad arkitekt med inriktning på inredningsdesign i England och USA, har glädjen i att ge ett gammalt, slitet hus dess själ tillbaka haft stor betydelse under hela renoveringen.
Redan på utsidan är det tydligt att det här inte är ett hem som alla andra. De klassiska lamporna i smidesjärn vid ytterdörren, som paret hittade begagnade och lät restaurera, har ljusrosa glas, och sockeln är målad i en mörkrosa färg som står i kontrast mot den vita fasaden. Från början ville Nadia måla hela huset rosa, men kompromissen blev en kritvit fasad med en rosa sockel – och ett nytt namn på huset: ROSA.
Den stora klassiska hallen med höga vita paneler och fiskbensmönstrad ekparkett bryts av på ett elegant sätt av de ljusrosa väggarna och SOHO-lamporna, som fungerar som både belysning och dekoration. I originaltrappan, som Nadia blev så förälskad i när hon såg huset för första gången, skapar en mjuk matta i skiftande nyanser från beige och rosa till vinrött känslan av ett exklusivt boutiquehotell.
Hotellkänslan fortsätter i det rosa gästbadrummet, där Nadia har skapat en mysig spaavdelning för ett avkopplande fotbad. Den vackra Bizazza-mosaiken i färgen OLEANDRO Shading Blend, de rosa väggarna och det vinröda taket är en djärv färgmix, men inte på något sätt slumpmässig. Bizazza-mosaik, rökt ek, mässing och en färgpalett av rosa, vinrött, grönt och djupt mörkblått är en noga genomtänkt kombination som Nadia konsekvent har använt i hela huset.
Badrumsmöblerna i rökt ek från uno forms Classic-kollektion, formgiven av Arne Munch 1968, är designade i samarbete med Kevin Schmidt, uno form Köpenhamn. Bänkskivan är specialtillverkad i Calacatta Viola-marmor, som har en distinkt rödvinsfärgad ådring som harmonierar med färgerna i rummet. I alla badrum har Nadia valt blandare i obehandlad mässing från vola, Liila-lampor från Nuura Lightning och spegeln F.A. 33 från Gubi, som designades 1933 av den legendariske arkitekten och formgivaren Gio Ponti.
Det stora köket och matsalen har en öppen planlösning mot vardagsrummet, där parets passion för i synnerhet Finn Juhls skulpturala möbler är tydlig. Runt det fyra meter långa matbordet från Noyer står vackra exemplar av fåtöljerna 46, 44 och 109.
Lamporna är de ikoniska Kogle, formgivna av Poul Henningsen 1958. Konsten på väggen av bland andra Luca Padroni och Jacob Brostrup ger en dynamisk kontrast till de stilrena möblerna.
För att skapa balans mellan det feminina och det maskulina har Nadia valt en ljusgrön färg i det stora öppna utrymmet. Den gröna färgen går igen i kaklet på den moderna versionen av en kakelugn och i bänkskivan i Madreperola Quartzite på köksön, som är i rökt ek från kollektionen uno forms Copenhagen.
Med utgångspunkt från en idé om formen på köksön skapade Nadia den precis som hon ville ha den i samarbete med Kevin Schmidt från uno form Köpenhamn. Bänkskivan fortsätter ner i golvet eftersom Nadia ville skapa en möbel som är visuellt sammanvuxen med huset. De extra höga trälådorna i massiv rökt ek, med en invändig höjd på 34 cm, har plats både för höga förvaringsburkar, 1 ½-liters vattenflaskor och torrvaror.
Danska modernistiska arkitekter som Finn Juhl och Arne Jacobsen var inte rädda för att använda färg, och Finn Juhl målade exempelvis taken i sitt hus i olika färger. Därför känns det helt naturligt att det intill vardagsrummet med ”whiskeystolar”, fåtöljer designade av Finn Juhl 1948, och den ikoniska länstolen JN07, som skapades i samband med den danska teveserien Danmarks Næste Klassiker, ligger ett eklektiskt hemmakontor som familjen kallar Fågelrummet.
Här är taket vinrött, skåpet rosa och tapeten är prydd med en massa fladdrande fåglar – allt fulländat av fågellampor från Moooi designade av den brittiska arkitekten och designern Umut Yamac.
Strategiskt placerad mellan Finn Juhls whiskeyfåtöljer och uteplatsen har paret skapat en hemmabar med antracitgrå skåp från uno forms Shaker-kollektion, vinskåp och hyllor i ek med belysning och en integrerad glashängare.
Rummet är helt monokromt i en djup mörkblå färg, väggarna är klädda i mosaik från Bizazza i färgen Augusta och bordsskivan är gjord av skinn i samma nyans som använts till sittpuffen och arbetsbordet i parets walk-in-closet.
Om vädret inte tillåter att du sitter utomhus kan du istället slå dig ner i Finn Juhls lilla soffa Poet i begränsad upplaga i ett hörn av hemmabaren.
På nedervåningen har Nadias två tonårsbarn sina rum och där finns ett badrum med Bizazza-mosaik i färgen Magnolia Shading Blend, som vackert smälter samman med badrumsmöblerna i rökt ek från uno forms Classic-kollektion.
Bänkskivan är i marmor Calacatta Oro, Vola-blandarna i obehandlad mässing, Gubi-spegeln och Nuura-lamporna är genomgående designelement.
Mastersviten är i en klass för sig. I den stora sviten på 50 m2 ryms ett stort sovrum, en spaavdelning med badkar, toalett och en lyxig walk-in-closet i rökt ek från uno forms nya Wardrobe Collection, som hyllar både danskt snickerihantverk och internationella designtrender.
Ända sedan hon såg de allra första bilderna på prototyper från uno forms snickeriverkstad i Danmark var Nadia helt säker på att det var precis den garderobslösning hon ville ha. Nadia har valt stängda garderober på ena sidan och en kombination av skåp i rökt ek, lådor, skohyllor och glashyllor för hattaskar och handväskor på den andra. I mitten har paret en ö i rökt ek med läderskiva och en matchande specialtillverkad sittpuff.
Det stora sovrummet är helt monokromt i en djupt mörkblå färg, och både från den ikoniska fåtöljen The Tired Man, designad av Flemming Lassen 1935, och från badkaret kan Nadia och Morten njuta av brasan i den inbyggda kaminen.
Wow-effekten är också maximal i badrummet, med den handgjorda Bizazza Calystegia flora feature wall, designad av Kiki van Eijk, bakom badkaret, FLOS-ljuskronan och badrumsmöblerna i rökt ek från uno forms Copenhagen-kollektion.
Kevin Schmidt, uno form Köpenhamn, föreslog den specialtillverkade läderdynan på fönsternischen i badrummet, och den används flitigt när Nadias dotter och hennes vänner samlas för tonårsmys i badrummet. Bredvid fönsternischen har man satt upp högskåp i rökt ek från uno forms Avantgarde-kollektion för förvaring av handdukar med mera.
När paret tog över huset var källaren hemsk och full av spindlar. Därför var det viktigt för dem att skapa en källarvåning som bjuder in till trivsel och gemenskap – med hemmabio, vinkällare med bordsfotboll och darttavla samt badrum och gästrum.
Hela källaren går i samma djupt mörkblå färg med undantag av tvättstugan, som är Nadias domän, som hon ville skulle ha rosa kakel och vara en riktig färgklick.
Vem?
Familj på fyra och två katter
Var?
Herrgård i Nordsjälland