Ett fel uppstod
Försök igen senare
Inga sökresultat
Inga sökresultat
På 1920-talet köpte Anders mormor och morfar ett hundra år gammalt stenhus med tillhörande ladugård på Hamnvägen i Burgsvik, som ligger på den södra delen av Gotland. Gotland är känt för sitt säregna landskap, där karga kalkstensformationer varvas med jordbruksmark. Anders morfar arbetade som stenhuggare, men hade även grisar, höns och en och annan kalv i ladugården. Här växte Anders mamma och moster upp, och ända sedan han var barn har han tillbringat somrarna i huset på Gotland.
Under årens lopp har huset renoverats och byggts till flera gånger, men man lyckades aldrig bli av med fuktproblemen. Därför bestämde sig familjen så småningom för att riva det gamla huset och bygga ett nytt.
Längs Hamnvägen ligger en rad små stenhuggarhus från 1800-talet, som alla är klassiskt utformade med en ytterdörr i mitten, ett rum på vardera sida och en övervåning med två små kammare. Det föll sig därför helt naturligt att det nya huset skulle utgå ifrån lokala traditioner och uttryck, men byggas med moderna tekniker och material. Den lokala byggfirman Hoburgs Byggtjänst har uppfört huset med en utsökt hantverkskvalitet ända ner till detaljnivå.
Entrépartierna är inramade med lokal Hoburgskalksten, vilket skapar en effektfull kontrast till den vitputsade fasaden. Dörrarnas ljust gråblå färg går dessutom igen i både fönster och tak. Hoburgskalkstenen från Gotlands Kalkstensfabrik som ligger i Burgsvik – bara 400 meter från huset – har också använts till de tre uteplatserna. Huset har altaner i tre väderstreck, så även om det blåser mycket på Gotland går det alltid att hitta en lä- eller solsida – från morgon till kväll.
Hoburgskalksten har även använts inuti huset – till hallgolvet, fönsterbrädorna och badrummen. Stenen skiftar i gråblått och rosa, med fossiler som ger varje sten ett unikt uttryck.
De rosa nyanserna går igen i husets trägolv av ask – ett träslag som är karakteristiskt för den södra delen av Gotland. Golven utgör en varm, vacker bas, medan den finsågade spårpanelen och de ljusa färgerna ger en rustik och taktil känsla som utstrålar lätthet.
Gjutjärnskaminen kommer från det gamla huset och är från 1800-talet eller tidigare.
Snickeriköket är från uno forms Classic-kollektion och stämmer väl överens med husets ljusa, naturliga uttryck. Det är ritat av Arne Munch 1968, utifrån en vision om att köket ska vara en vacker möbel i rummet. Lamellerna i massivt askträ, de klassiska frontramarna och trälådorna med sinkade fogar är några exempel på hantverksmässiga detaljer som Anders uppskattar särskilt mycket.
Bänkskivan i gräddvit Perla Venata kvartsit understryker kökets ljusa och nordiska uttryck.
Anders har designat köket tillsammans med Sofie Caesar på uno form studio i Göteborg.
Anders och hans fru har valt möbler och belysning av hög kvalitet från svenska och danska formgivare. Köksstolarna är tillverkade av den gotländska möbelsnickaren Rune Larsson i traditionell svensk design. Matbordet är från Norrgavel och tillverkat i Lammhult, medan lamporna i köket är från det danska designföretaget Muutos Ambit-kollektion.
Mellan altandörrarna har en stenrelief från 1400- eller 1500-talet från Venedig murats in i väggen. Den föreställer ett lejonhuvud, som är symbolen för Venedigs skyddshelgon Markus.
Sofie Caesar har även hjälpt till med att inreda badrummet, som är från uno forms Avantgarde-kollektion i ek. Hoburgskalksten har använts till bänkskivan för att skapa en vacker enhetlig stil i huset.
– Vi ser fram emot många somrar i huset tillsammans med barn, barnbarn och vänner, avslutar Anders Nordlund, som alltid längtar tillbaka till Gotlands blomstrande vägrenar, gamla stenmurar och vackra kust.
Här bor
Arkitekt Anders Nordlund och hans fru Susanne
Var?
Burgsvik, Gotland